Lastik basıncı nedir sorusuna kısa cevap vermek gerekirse bir lastiğin içine hava basıldığında oluşan basınç miktarıdır. Oluşan bu basınç, lastiğin şeklini, performansını, dayanıklılığını ve güvenlik seviyesini etkiler. Doğru lastik basıncı dediğimiz şey sahip olduğumuz aracın dengeli bir şekilde sürülmesi için gereklidir. Ayrıca lastiğin uzun süre dayanmasını sağlar.
Lastik Basıncı Neden Önemli ?
Lastik basıncı, aracımızın güvenliğini ve performansını etkileyen önemli bir faktördür. Aşağıda yer alan dört maddede lastik basının aracımız için neden önemli olduğunu anlatmaya çalıştık:
- Güvenlik: Aracın lastik basıncının doğru seviyelerde olması, lastiğin yol yüzeyiyle uyumunu optimize eder ve aracın frenleme mesafesini kısaltarak güvenliği artırır. Aşırı miktarda şişmiş olan veya düşük basınçlardaki lastikler, yol tutuşunu azaltabilir ve kayma riskini artırabilir.
- Yakıt Verimliliği: Aracınızın lastiklerinin düzgün şişirilmesi yakıt verimliliğini artırır. Düşük basınçlı lastikler, aracın tekerleklerinin yuvarlanma direncini artırarak yakıt tüketiminin artmasına sebep olabilir.
- Lastik Ömrü: Eğer aracınızın lastik basıncı yanlışsa, bu durum lastiğin düzensiz olarak aşınmasına ve daha erken değişimine sebep olabilir.
- Konfor: Lastik basınçlarının doğru şekilde yapılması sürüş konforunuzu artırır. Aşırı derecede şişmiş olan lastikler sert bir sürüş deneyimine neden olabilirken, düşük basınçlı olan lastikler yol tutuşunuzu etkileyebilir.
Lastik Basıncı Nasıl Ölçülür?
Lastik basıncının nasıl ölçüldüğünü 6 madde halinde aşama aşama anlatarak daha rahat anlayacağınızı düşünüyorum.
1. Doğru Basınç Değerlerini Seçin
Her aracın üretici firması, aracın kullanım kılavuzunda veya aracın kapısında belirli bir lastik basıncı değeri yazmaktadır. Bu değerler, aracın ağırlığına, lastik boyutuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Öncelikli olarak aracınızın kullanım kılavuzunu veya kapısını kontrol ederek doğru lastik basıncı değerlerini seçin.
2. Lastikler Soğukken Ölçün
Aracın lastik basıncını ölçmeden önce lastiklerin soğuk olmasını sağlayın. Soğuk durumda olan lastikler, aracınızı son çalıştırma zamanından en az bir saat sonra veya sabahın erken saatlerinde ölçülmelidir. Sıcak olan lastikler, içerdeki hava genişlediği için doğru ölçüm yapmanızı engelleyebilir.
3. Bir Lastik Basınç Ölçer Cihazı Alın
Lastik basınç ölçer cihazı lastik basıncını doğru olarak ölçmenin en güvenilir yoludur. Genellikle kalem veya dijital formda bulunurlar.
4. Lastik Basıncı Ölçümünü Yapın
Lastik valfini açın ve almış olduğunuz lastik basınç ölçerini valfe takın. Dijital olan bir basınç ölçer kullanıyorsanız, ekranda basınç değerini göreceksiniz. Kalem tipi bir ölçer kullanıyorsanız, basınç değerini ölçmek için ölçerin üzerinde yer alan okları takip edin. Ölçüm tamamlandığında, ölçeri valften çekin ve basınç değerini kaydedin.
5. Basınçları Karşılaştırın ve Uygun Değere Ayarlayın
Ölçtüğünüz basınç değerlerini aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarda olup olmadığını değerlendirin. Eğer lastik basıncı düşükse, bir hava pompası kullanarak lastiklerinizi şişirin. Eğer basınç yüksekse, bir hava pompası veya basınç indirme cihazı kullanarak gerekli olan ayarlamaları yapın.
6. Lastik Valflerini Kapatın ve Kontrollerinizi Düzenli Olarak Yapın
Son olarak, lastik valflerini sıkıca kapatın ve lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol edin. Genel olarak çoğu araç sürücüsü iki ayda bir olacak şekilde lastik basıncını kontrol etmeyi tercih eder.
Otomobil Lastiklerinin Basıncı Hangi Ölçme Aracı ile Ölçülür ?
Otomobil lastiklerinin basıncı, bir lastik basınç ölçer kullanılarak ölçülür. Lastik basınç ölçerleri, genellikle kalem biçiminde veya dijital olarak tasarlanmıştır. Bu basınç ölçerler, lastiğin valfine takılır ve lastiklerin içindeki hava basıncını ölçerler.
Kalem tipi olan lastik basınç ölçerleri, bir piston yardımıyla lastiğin içindeki hava basıncını ölçer. Okunan basınç, ölçerin üzerindeki ölçek veya dijital ekran yardımıyla görüntülenir. Dijital olan lastik basınç ölçerleri ise basınç sensörleri yardımıyla doğrudan hava basıncını elektronik olarak ölçer ve dijital bir ekran aracılığıyla değeri size gösterir.